Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po grecku

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
W zasadzie powstać miała ryba po grecku, jednak widzieliśmy wielki potencjał w udkach kurczaka.

Składniki:

Składniki:

filety z kurczaka 500 gramów
sos słodko-pikantny 4 łyżki
mąka 5 łyżek
jajko 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
marchewki 4 sztuki
korzeń pietruszki 2 sztuki
seler korzeniowy 1 sztuka
bulion warzywny 150 mililitrów
koncentrat pomidorowy 2 łyżki

Porada

W przepisie użyłem filetów z udek kurczaka.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po grecku

Filety z udka kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z sosem, odstawiamy na godzinę.
Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rumiano.
Warzywa ścieramy na dużych oczkach, dusimy z niewielką ilością bulionu, dodajemy koncentrat. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przykrywamy warzywami i zapiekamy pod przykryciem przez 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak