Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony z mandarynkami, czosnkiem i majerankiem

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kurczak 1,5 kilogram

Marynata

oliwa 2 łyżka
sok z mandarynek 2 sztuka
czosnek 1/2 główki
sól 1 1/2 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony z mandarynkami, czosnkiem i majerankiem

Oliwę wymieszać z sokiem z mandarynek. Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie z zewnątrz i w wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Połówkę główki czosnku (w łupince) umieścić wewnątrz kurczaka. Mięso polać oliwą z sokiem. Dokładnie natrzeć marynatą. Kurczaka wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na 2 godziny przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki. Przełożyć na blaszkę z rusztem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 1 godz. i 10 minut. Przed rozkrojeniem pozostawić mięso na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 29.10.2014 08:29
bardzo pyszny
Katarzyna59 19.05.2014 20:27
rewelacyjny
Christopher 07.04.2014 19:41
Bardzo apetyczny.
wyattearp 07.04.2014 11:12
ale pysznie wygląda
fotoviderek 07.04.2014 07:28
Nieźle się zapowiada :)
Mniam 07.04.2014 07:17
Świetny pomysł z mandarynkami. Wygląda bardzo zachęcająco.
kornelcia 06.04.2014 23:21
smaczna propozycja
Kejti 06.04.2014 21:58
Zrobiłam się głodna,wygląda rewelacyjnie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak