Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony z farszem pieczarkowo-makaronowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 sztuka
pieczarki 300 gram
cebula 2 sztuki
olej roślinny 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 3 łyżki
makaron 100 gram
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
masło klarowane 3 łyżki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżki
masło klarowane 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony z farszem pieczarkowo-makaronowym

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę z oleju, ziół prowansalskich i przyprawy Prymat do kurczaka. Nacieramy nią całego kurczaka i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Krok 1 - Kurczak pieczony z farszem pieczarkowo-makaronowym foto
2
Przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w paski . Składniki te wrzucamy na roztopione masło klarowane. Doprawiamy Kucharkiem do smaku.
Krok 2 - Kurczak pieczony z farszem pieczarkowo-makaronowym foto
3
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy go do usmażonych pieczarek z cebulą. Mieszamy składniki.
Krok 3 - Kurczak pieczony z farszem pieczarkowo-makaronowym foto
4
Faszerujemy kurczaka i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Obsypujemy z zewnątrz przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi.
Krok 4 - Kurczak pieczony z farszem pieczarkowo-makaronowym foto
5
Pieczemy około 1,5 godziny w piekarniku nastawionego na 180 stopni.
Krok 5 - Kurczak pieczony z farszem pieczarkowo-makaronowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 22.01.2014 12:21
fajny pomysł na dobrego kurczaka
Michał2 17.12.2013 22:36
smaczny kurczaczek
Dorota59 12.12.2013 12:12
znakomite mięsko
Bernadeta1 03.12.2013 00:35
chrupiący i smaczny kurczak
6zer
6zer 22.11.2013 22:35
świętnie wyglada
iwi 22.11.2013 20:02
Super przepis
Czarnula87 22.11.2013 20:02
musiał wyjść naprawdę aromatyczny
SmacznaPyza 22.11.2013 19:36
kurczaka do faszerowania lepiej najpierw wyluzować z kości - po upieczeniu dużo lepiej się porcjuje i kości nie mieszają się z farszem
gosia56 22.11.2013 19:14
na pewno pyszny kurczak
Pyszota 22.11.2013 19:00
Super kurczak ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak