Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony z bukietem jesiennych warzyw
1 średniego kurczaka
1 kg ziemniaków
1 brokuł
1/4 kg kurek
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól
curry
przyprawa do kurczaka
przyprawa kebab/gyros z prymatu
Przygotowanie:
Kurczaka dzielimy na części i dokładnie myjemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Robimy marynatę z oliwy z oliwek, curry, przyprawy do kurczaka, przyprawy kebab/gyros, zmiażdżonego czosnku. Mięso odrobinę solimy i smarujemy dokładnie marynatą z każdej strony, pod skórą także. Kurczaka układamy na misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, by mięso przeszło smakiem przypraw. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je na półcentymetrowe talarki, delikatnie solimy, przyprawiamy ziołami prowansalskimi i skrapiamy lekko oliwą, można je przemieszać rękoma, tak by wszystkie były równomiernie pokryte przyprawami. Brokuł myjemy, dzielimy na małe różyczki. Następnie myjemy kurki, dokładamy je do brokułów, wszystko delikatnie solimy i skrapiamy oliwą. Czas nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Układamy kurczaka na blasze i wkładamy blachę do piekarnika.
Po 10 - 15 minutach, smarujemy kurczaka ponownie pozostałą marynatą i dokładamy na blachę ziemniaki. Po 20 minutach dokładamy brokuły i kurki. Zapiekamy jeszcze przez 15 - 20 minut. I gotowe, życzę smacznego ;)!