Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony w tajskiej marynacie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 2,12 kg
imbir kika plastrów
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
marynata tajska 3 łyżeczki
piwo 1 butelka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony w tajskiej marynacie

Kroki postępowania

1
Kurczaka od wewnątrz nacieramy solą. Wkładamy również plasterki imbiru.
Krok 1 - Kurczak pieczony w tajskiej marynacie foto
2
Od zewnątrz również nacieramy solą. Dodatkowo smarujemy tajską marynatą i posypujemy majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 2 - Kurczak pieczony w tajskiej marynacie foto
3
Następnego dnia butelkę po piwie moczymy w celu pozbycia się etykiet i kleju.
Krok 3 - Kurczak pieczony w tajskiej marynacie foto
4
Otwieram ją i nadziewamy kurczaka tak, aby szyjka butelki wyszła koło szyji. Wsypujemy 1/3 łyżeczki soli (piwa zacznie nam gazować) i wstawiamy kurczaka do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Krok 4 - Kurczak pieczony w tajskiej marynacie foto
5
Pieczemy 30 minut po czym ponownie wsypujemy 1/3 łyżeczki soli do butelki. Po kolejnych 30 minutach powtarzamy wsypywanie soli, a temperaturę zmniejszamy do 160°C. Pieczemy jeszcze 30 minut i gotowe.
Krok 5 - Kurczak pieczony w tajskiej marynacie foto
6
Upieczone części kurczaka podajemy polane sosem piwnym. Smacznego.
Krok 6 - Kurczak pieczony w tajskiej marynacie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 05.07.2013 07:58
jeszcze takiego nie robiłam
agaK. 19.03.2013 21:46
fajna marynata, chętnie bym spróbowała.
Grażyna13 17.03.2013 17:30
Oj, jak ja lubię takie smaki :)
Pietruszka 17.03.2013 13:30
bardzo smacznie wygląda
migotka28 17.03.2013 13:28
też piekę na butelce z piwem ,mięsko jest wtedy bardzo soczyste

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak