Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony w rękawie z figami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ćwiartki z kurczaka 3 sztuki

Marynata

sos sojowy 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
curry 1/3 łyżeczki
pieprz

Dodatkowo

suszone figi 5 sztuk

Porada

Kurczak jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam Was, że smakuje po prostu... obłędnie! Kusi niezwykle soczystym i miękkim mięsem, rumianą skórką oraz delikatnie słodkim posmakiem fig, które bardzo lubię.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony w rękawie z figami

Kroki postępowania

1
Składniki marynaty wymieszać.
Krok 1 - Kurczak pieczony w rękawie z figami foto
2
Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą.
Tak przygotowanego najlepiej wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale w ostateczności, gdy zależy nam na czasie - ten etap można pominąć.
Krok 2 - Kurczak pieczony w rękawie z figami foto
3
Następnie mięso z figami umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Krok 3 - Kurczak pieczony w rękawie z figami foto
4
Piec do miękkości w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia rękaw należy rozciąć, aby skórka nabrała rumianego koloru.
Krok 4 - Kurczak pieczony w rękawie z figami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:29
dobre mieso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak