Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony na soli
Kurczak na soli to doskonała propozycja na bardzo prosty, ale i też przepyszny obiad. Sól zatrzymuje wodę, dzięki czemu mięso jest soczyste. Koniecznie spróbujcie tej metody z pieczeniem kurczaka na soli.
1. Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, a następnie porządnie natrzeć (również środku) posiekanym czosnkiem oraz mieszanką przypraw.
2. Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie na dnie naczynia żaroodpornego należy równomiernie rozsypać sól, a nogi kurczaka związać sznurkiem.
3. Kurczaka ułożyć na soli piersiami do góry i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Nie należy już go przesuwać, aby w skórę nie wetrzeć soli.)
Piec 1,5 godziny (1 kg = 1 h) w 180 stopniach - bez przykrycia.
(Kurczak się nie wysuszy, ponieważ sól zatrzymuje wodę)