Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony na ratatouille

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

cukinia 1 szt
bakłażan 1 szt
papryka czerwona 1/4 szt
papryka żółta 1/4 szt
papryka zielona 1/4 szt
cebula 1 szt
pomidor 2 szt
ząbek czosnku 1 szt
oliwa 2 łyżki
Tymianek suszony Prymat
Bazylia suszona Prymat
natka pietruszki
sól i pieprz

Kurczak

udka z kurczaka 500 g
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
estragon 1 łyżeczka
kolendra mielona 1 łyżeczka
Ziele angielskie mielone Prymat 1 łyżeczka
tabasco 1 łyżeczka
majonez 1 łyżka
sól i pieprz

Dodatkowo

bagietka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony na ratatouille

Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Przyprawy i sos łączymy ze sobą, dodajemy majonez, dokładnie obtaczamy mięso. Zostawiamy w temperaturze pokojowej, by smaki się przegryzły.

Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na plasterki. Cebule siekamy, papryki kroimy w paski. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa.
Pomidory zparzamy, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie mieszamy z bazylią, natką pietruszki i tymiankiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nie układamy mięso.
Całość zapiekamy 45 min w temperaturze 200°C. Kilka minut przed końcem pieczenia, można włączyć termoobieg.
Podajemy z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak