Kurczak pieczony na ratatouille

Kurczak pieczony na ratatouille

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • cukinia

    1 szt
  • bakłażan

    1 szt
  • papryka czerwona

    1/4 szt
  • papryka żółta

    1/4 szt
  • papryka zielona

    1/4 szt
  • cebula

    1 szt
  • pomidor

    2 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • tymianek Prymat

  • bazylia otarta Prymat

  • natka pietruszki

  • sól i pieprz

Kurczak

  • udka z kurczaka

    500 g
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • estragon

    1 łyżeczka
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie mielone

    1 łyżeczka
  • tabasco

    1 łyżeczka
  • majonez

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • bagietka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Przyprawy i sos łączymy ze sobą, dodajemy majonez, dokładnie obtaczamy mięso. Zostawiamy w temperaturze pokojowej, by smaki się przegryzły.

Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na plasterki. Cebule siekamy, papryki kroimy w paski. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa.
Pomidory zparzamy, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie mieszamy z bazylią, natką pietruszki i tymiankiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nie układamy mięso.
Całość zapiekamy 45 min w temperaturze 200°C. Kilka minut przed końcem pieczenia, można włączyć termoobieg.
Podajemy z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat