Kurczak pieczony na butelce piwa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kurczak (cały )

    1 szt
  • mieszanka przypraw do drobiu

  • piwo

    1 butelka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

To jest bardziej sposób przygotowania niż sam przepis. Dzięki takiej rewelacyjnej sztuczce kurczaka nie trzeba obracać, opiecze się równo i nie będzie z jednej strony "mokry" a z drugiej chrupiący.
Kurczaka zamarynować wcześniej, najlepiej ok. doby wówczas przyprawy dobrze przejdą. Zamarynować na swój ulubiony sposób. Każdy woli inaczej.
Butelkę dokładnie umyć i zdrapać metki, odkapslować i nadziać na butelkę kurczaka. Postawić na brytfance, podlać trochę wody i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni. Czas od czasu dosypywać do butelki po łyżeczce soli, kurczak będzie polany piwkiem. Dzięki temu też mięsko nie wyschnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 08.02.2014 21:40
też tak robię
JOANNA16 27.06.2013 09:21
pyszności))))
przejs 24.06.2012 22:53
Teź muszę wkrótce takiego zrobić :)
Rafał10 24.06.2012 09:19
oooo dawno nie robiłam :)
msmariusz 23.06.2012 23:25
ciekawie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat