Kurczak pieczony

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Mięso jest smaczne jako dodatek do obiadu albo jak ktoś lubi z kromeczką pieczywa czy też ulubioną surówką.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięsa

  • pałki z kurczaka

    6 sztuk
  • udka z kurczaka

    6 sztuk
  • majonez

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy i suszymy, a następnie posypujemy solą i pieprzem. Do majonezu dodajemy papryki i mieszamy, później  dodajemy do mięsa i obtaczamy je. Doprawiamy mięso dowolną przyprawą (ja miałam do karkówki). Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Po wyjęciu z lodówki przekładamy mięso do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika (na początek pieczenia można przykryć mięso papierem czy folią aluminiową).

Pieczemy do miękkości ok. 60 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat