Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kurczak
1 sztuka -
grapefruit
1 sztuka -
cytryna
1 sztuka -
pomarańcza
1 sztuka -
masło
1 łyżka -
natka pietruszki
1/2 pęczka -
ziemniaki
5 sztuk -
marchewka
4 sztuki -
seler korzeniowy
1 sztuki -
sól
-
pieprz
-
Przyprawa curry orientalna Prymat
-
oliwa
Sposób przygotowania
• masło mieszamy z tymi samymi przyprawami dodajemy też startą skórkę z cytrusów i po kilka kropli ich soku oraz pokrojoną nać pietruszki,
• skórę kurczaka delikatnie oddzielamy ręką od piersi, nacinamy nóżki,
• przyprawione masło rozsmarowujemy pod skórą i w nacięciach nóżek,
• kurczaka nadziewany ćwiartkami owoców
• warzywa kroimy na ćwiartki, większe w ósemki, polewamy oliwą z oliwek, kilkoma kroplami soku z cytrusów posypujemy przyprawami i mieszamy
• do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza wkładamy kurczaka na 25 min,
• po tym czasie dokładamy warzywa i pieczemy kolejne 35 min, część warzyw układamy pod kurczakiem (zapobiegną przypaleniu skórki)
• Smacznego
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się