Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak ogórkowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula biała 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
pierś z kurczaka 600 g
ogórek kiszony 2 szt
ogórek gruntowy 2 szt
wod z kiszonych ogórków 1 szklanka
śmietanka 12-procentowa 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia
natka pietruszki 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak ogórkowy

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekana drobno cebule i czosnek. podsmażamy do zeszklenia. dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy pieprzem i podsmażamy. Dodajemy ogórki kiszone i gruntowe pokrojone w kostkę. Zalewamy woda z ogórków i dusimy pod przykryciem 10-12 minut. Mieszamy śmietankę z mąką. Wlewamy prze sitko ciągle mieszając aż do zagęszczenia. Serwować z makaronem tagliatelle lub spaghetti posypane natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak