kurczak na sposób Beaune

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak podzielony na kawałki

    1,5 kg
  • cytryna

    1,2
  • szczypta gałki muszkatałowej

  • kawałek masła i oliwy

  • pieprz, sól

  • smietana 18%

    500 ml
  • pieczarek świeżych

    15 szt
  • Brendy

    1,2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

kawałki kurczaka dokładnie szorujemy połówką cytryny. Osuszamy i posypujemy solą i pieprzem i gałką. Smażymy na złoty kolor na maśle i olwie. Następnei wkładamy do brytfanki i polewamy ciepłą śmietaną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem w tem 170C do miękkości około godz. Pod koniec pieczenia do każdedo kapelusza wkłądamy kawałek masła i uukładamy pieczarki na wierzchu kurczaka. pieczemy jeszce 5 min. Następnei szybko dodajeny brendy i podajemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 04.07.2011 21:02
ta Beaune to jakaś sąsiadka? :o)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat