Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak na piwie.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 szt.
sól
piwo ciemne butelkowe l

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na piwie.

Kroki postępowania

1
Kurczaka nacieram przyprawą, solą i natką. Wkładam na noc do lodówki.
Krok 1 - Kurczak na piwie. foto
2
Następnego dnia nadziewam na otwartą butelkę z piwem i wkładam na blasze do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika.
Krok 2 - Kurczak na piwie. foto
3
Na blachę wylewam wodę by kapiący tłuszcz nie przypalał się na blasze.
Krok 3 - Kurczak na piwie. foto
4
Po godzinie nakłuwam kurczaka by puścił soki i się bardziej wypiekł.
Krok 4 - Kurczak na piwie. foto
5
Po 1,5 - 2 godzinach wyjmuję kurczaka.
Krok 5 - Kurczak na piwie. foto
6
Gdy nie zostanie cały zjedzony odgrzewam go w piekarniku w naczyniu żaroodpornym polanego pozostałym piwem.
Smacznego:)
Krok 6 - Kurczak na piwie. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 12.10.2013 19:07
super przepis
SmacznaPyza 18.01.2013 17:39
zgadzam się - beznadziejny pomysł z nakłuwaniem - soki powinny zostać w mięsie a gdy to po upieczeniu odpocznie chwilę nie wypłyną tylko mięso będzie bardzo soczyste
Izabela/bella81 18.01.2013 14:42
zostało i to sporo ;)
Izabela/bella81 18.01.2013 14:41
Nie był suchy, a dobrze wypieczony :)
babajaga1969 17.01.2013 20:54
super pomysł- smaczne danie :) - a tak żartem : zostało coś piwa w butelce :)
Henryka2 17.01.2013 18:50
Bardzo lubię ten sposób pieczenia kurczaka.Dziwi mnie wypuszczanie soku z kurczaka. Po dopieczeniu będzie suchy i wiórowaty.
gosia56 17.01.2013 18:27
napewno pyszny taki kurczak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak