kurczak na ostro

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 szt
  • marchew

    25 dag
  • sos sojowy

    2 łyzeczki
  • chilii

    łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • białe wino

    2 łyzki
  • glutasol

    szczypta
  • czosnek

    2 zabki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    szt
  • olej do smażenia

    troche
  • imbir świeży

    trochę
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka podzielić na 12-16 kawałków, natrzeć łyżką sosu sojowego i łyżką alkoholu, odstawić na 1 godz. Oskrobaną marchew pokrajać w dużą kostkę. Olej wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym ogniu wsypać marchew, mieszając smażyć minutę, włożyć kawałki kurczaka, smażyć do zrumienienia około 2 min, dodać cebulę imbir, chilli i czosnek, mieszając smażyć 30 sek, wlać 1 1/2 łyżki sosu sojowego i łyżkę alkoholu, mieszając smażyć 30 sek. Składniki z patelni przełożyć do czystego garnka. Na patelnię, w której smażono kurczaka, wlać szklankę wrzątku, mieszając łyżką zeskrobać cząsteczki pozostałe ze smażenia, wlać do garnka z kurczakiem. Zalać szklanką wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu około 1 godz. lub do miękkości mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 21.07.2013 17:55
mój mąż takie lubi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat