Kurczak na butelce piwa

Kurczak na butelce piwa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kurczak (cały )

    1,5 kg
  • piwo w butelce

    500 ml
  • olej

    3 łyż.
  • czosnek

    5 ząbków
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżecz.
  • Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat

    1 łyżecz.
  • curry

    1 łyżecz.
  • sól

    1/2 łyżecz.
  • pieprz

    1 szczypta
  • ziemniaki

    1 kg
  • marchew

    1/2 kg
  • fasolka szparagowa

    300 g
  • pomidorki koktajlowe

    200 g
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżecz.
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżecz.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak na butelce piwa foto
Kurczaka myję, osuszam, polewam olejem i nacieram dokładnie przyprawami: mieloną papryką, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, curry i przyprawą do drobiu. Umieszczam go w misce, przykrywam naczynie folią spożywczą i pozostawiam na noc w lodówce. Następnego dnia dokładnie myję butelkę z piwem, odklejam etykietki, otwieram piwo i połowę odlewam do szklanki na później. Kurczaka wyjmuję z marynaty, nabijam go na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz.
Krok 2 - Kurczak na butelce piwa foto
Kurczaka na butelce stawiam w małej blaszce stojącej z kolei na dużej, płaskiej blasze. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180°C z termoobiegiem. Piekę 1,5 godziny. Podczas pieczenia kurczaka polewam od czasu do czasu pozostałym piwem. Dodatkowo około 60 minut przed przewidywanym końcem pieczenia na dużą blachę wysmarowaną olejem wykładam umyte i obrane ze skórki plasterki marchewki i ziemniaków. Warzywa oprószam solą, a ziemniaki dodatkowo posypuje przyprawą do ziemniaków.
Krok 3 - Kurczak na butelce piwa foto
Pod koniec pieczenia dodaje do warzyw pomidorki koktajlowe. Podaje potrawę z ugotowaną fasolką szparagową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jolanta19 06.04.2013 19:05
muszę spróbować
Zoso 30.07.2012 22:16
ciekawy przepis
[email protected] 04.07.2012 10:01
super
[email protected] 04.07.2012 10:01
super
[email protected] 04.07.2012 10:01
super
[email protected] 04.07.2012 10:01
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat