Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczaka podwójna
1 szt -
Kurkuma mielona Prymat
2 łyżeczki -
mak
1 łyżeczka -
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżeczka -
pieprz
1 szczypta -
kolendra mielona
1 łyżeczka -
ząbek czosnku
3 szt -
wiórki kokosowe
3 łyżki -
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka -
masło klarowane
3 łyżki -
cebula
1 szt -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
2 szczypty -
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
1 łyżeczka -
woda
1 szklanka -
sól do smaku
Przepis i sposób przygotowania Kurczak-murgh ka salan
Pierś opłukać i pokroić w kostkę.
Do miseczki wsypać kurkumę,mak,kmin,kolendrę,imbir i pieprz kajeński.
Wszystko wymieszać i rozgnieść całe ziarenka.
Wiórki kokosowe wymieszać z rozgniecionym czosnkiem.
W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę,którą
zarumienić na złoty kolor.
Dodać mieszankę przypraw oraz wiórki z czosnkiem i smażyć około 1 minuty
cały czas mieszając, a następnie dołożyć pokrojonego kurczaka i smażyć
ze wszystkich stron. Mieszać często.
Dolać szklankę wody, posolić, popieprzyć, dodać garam masala, zamieszać
i dusić na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Podawać z ryżem
Komentarze (4)