Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak miętowy

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak (waga ok. 1,3 kg)
masło 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
skórka z cytryny 1/4 łyżeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
świeża mięta spora garść

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak miętowy

Kurczaka myjemy i suszymy. Masło ucieramy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą nacieramy kurczaka w środku i na zewnątrz. Do środka kurczaka wkładamy połowę mięty. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową, na folii układamy połowę pozostałej mięty, na nią kładziemy kurczaka, przykrywamy pozostałą miętą i zawijamy folię.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 60 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, odchylamy folię zdejmujemy miętę z wierzchu i pieczemy aż kurczak będzie rumiany. Często podlewamy sosem, który się wytworzył.
Po podaniu posypujemy kurczaka odrobiną posiekanej mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 31.08.2014 13:33
rewelacujny ten kurczak
Ola1984 22.08.2014 08:19
Apetycznie przygotowane mięsko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak