Kurczak marynowany-garam masala

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 szt.
  • olej

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • jogurt naturalny

    1 szklanka
  • śmietana 18 proc

    1 szklanka
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • chili

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • imbir

    1/2 łyżeczki
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • marynata

    5-6 ząbków
  • czosnek

    5-6 ząbków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć,podzielić na małe porcje,ściągnąć skórę,posypać solą,ułożyć w pojemniku,nakryć,odstawić do lodówki na 24 godziny.Następnego dnia kurczaka opłukać z soli pod bieżącą wodą,osączyć.Wymieszać składniki marynaty (czosnek rozgnieść),wlać kilka łyżek na dno pojemnika i układać mięso,zalewając każdą warstwę marynatą.Nakryć,wstawić do lodówki na 24 godz.(w tym czasie raz obrócić)Na patelni rozgrzać tłuszcz,ułożyć porcje kurczaka (w razie potrzeby użyć dwóch patelni),zalać marynatą,nakryć pokrywą i dusić 30 minut.Po 15 min mięso przewrócić.Zdjąć pokrywę,sos odparować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eduszo 18.12.2010 11:03
Musi smakować superowo.Lubie takie dania.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat