Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak marynowany-garam masala

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 szt.
olej 1 łyżka
masło 1 łyżka
sól
jogurt naturalny 1 szklanka
śmietana 18 proc 1 szklanka
sok z cytryny 4 łyżki
chili 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
imbir 1/2 łyżeczki
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
marynata 5-6 ząbków
czosnek 5-6 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak marynowany-garam masala

Kurczaka umyć,podzielić na małe porcje,ściągnąć skórę,posypać solą,ułożyć w pojemniku,nakryć,odstawić do lodówki na 24 godziny.Następnego dnia kurczaka opłukać z soli pod bieżącą wodą,osączyć.Wymieszać składniki marynaty (czosnek rozgnieść),wlać kilka łyżek na dno pojemnika i układać mięso,zalewając każdą warstwę marynatą.Nakryć,wstawić do lodówki na 24 godz.(w tym czasie raz obrócić)Na patelni rozgrzać tłuszcz,ułożyć porcje kurczaka (w razie potrzeby użyć dwóch patelni),zalać marynatą,nakryć pokrywą i dusić 30 minut.Po 15 min mięso przewrócić.Zdjąć pokrywę,sos odparować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eduszo
eduszo 18.12.2010 11:03
Musi smakować superowo.Lubie takie dania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak