Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Pieczony kurczak po indyjsku, odc. 29

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(95)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciekawy przepis na domowe gotowanie. Pieczony kurczak po indyjsku będzie fajną alternatywą na rodzinny obiad. Pamiętajcie o przyprawie Garam Masala!

Składniki:

tuszka kurczaka 1 i ½ - 2 kg

Marynata:

olej rzepakowy ½ szklanki
czosnek 1 ząbek
przecier pomidorowy 2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
sos worcestershire 2 łyżeczki

Pieczenie:

imbir świeży 1 kawałek (ok. 4 cm)
liść kafiru 5 - 10 liści
trawa cytrynowa 2 łodygi
cebula czosnkowa 2 szt.
olej rzepakowy 4 łyżki

Sos:

olej rzepakowy 2 łyżki
cebula czerwona ½ szt.
cebula biała ½ szt.
czosnek 2 ząbki
płatki migdałowe ½ szklanki
pomidory pelati 4 łyżki
rosół drobiowy ½ szklanki
mleko kokosowe 200 ml

Do smaku:

Przyprawa garam masala orientalna Prymat
Kurkuma mielona Prymat
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

Dekoracji:

świeża kolendra

Porada

Krojenie kurczaka „na motyla/żabę”. Aby kurczak upiekł się równomiernie, „spłaszczamy go”, wykrawając z niego kręgosłup. Kurczaka układamy na desce piersiami do dołu i przecinamy wzdłuż grzbietu z obu stron kręgosłupa. Odwracamy tuszkę piersiami do góry, wykrawamy kręgosłup i uderzamy/naciskamy, aby połamać kości między piersiami.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Pieczony kurczak po indyjsku, odc. 29

- soczysta porcja kurczaka w aromatycznej przyprawie garam masala,

- szybki pomysł na pyszny obiad, 

- wiele sposobów podania: z makaronem, ryżem, a nawet kromką świeżego pieczywa,

MARYNATA:

Pół szklanki oleju rzepakowego dokładnie mieszamy z musztardą sarepską. Dodajemy przecier pomidorowy, sos worcester oraz przyprawę orientalną garam masala. Ząbek czosnku siekamy, posypujemy solą himalajską i rozcieramy końcówką noża, a następnie dodajemy do marynaty i raz jeszcze mieszamy. 

KURCZAK:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Imbir obieramy, kroimy w plastry i wykładamy nim blachę do pieczenia. Miażdżymy trawę cytrynową, uderzając w nią końcówką noża i dodajemy ją do imbiru wraz z suszonymi liśćmi kafiru i cebulą czosnkową. Całość skrapiamy olejem rzepakowym. 

Z tuszki odkrawamy lotki, szyję i nadmiar skóry, aby nie spaliły się podczas pieczenia. Tak przygotowaną tuszkę układamy na plastrach imbiru i reszcie orientalnych dodatków, następnie smarujemy marynatą i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

SOS:

Ząbki czosnku kroimy w plastry. Pół czerwonej i pół białej cebuli kroimy w kostkę. Warzywa smażymy na oleju rzepakowym. Dodajemy płatki migdałów i całość zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy chwilę, po czym wlewamy mleko kokosowe i dodajemy pomidory pelati z puszki. Sos przyprawiamy mieloną kurkumą oraz mieloną solą himalajską. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Podanie:

Kurczaka wykładamy na talerz razem z imbirem i reszta dodatków z pieczenia. Oblewamy dookoła sosem i posypujemy garścią świeżej kolendry.

BULION:

Na gazie opalamy 1 cebulę. 

Pęczek włoszczyzny, 2 udka, 2 skrzydełka, opaloną cebulę, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego zalewamy 2 litrami wody, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy przez około 1 godzinę.

Przepis na kurczaka pieczonego po indyjsku to ciekawa alternatywa do klasycznej wersji podania tego rodzaju mięsa. Przyprawa garam masala jest tutaj absolutnie jednym z najważniejszych składników. Jeśli lubicie kuchnie indyjską zapraszamy po więcej pysznych propozycji tutaj >>.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak