Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak imbirowo-miodowy z orzechami nerkowca

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Delikatne polędwiczki z kurczaka marynowane w orientalnych przyprawach z dodatkiem miodu smakują wybornie. Dodanie soku pomarańczowego pod koniec smażenia nadaje im cytrusowy aromat i sprawia, że wprost rozpływają się w ustach.

Składniki:

Kurczak imbirowo-miodowy z orzechami nerkowca

polędwiczki z kurczaka 400 gramów
imbir starty 1 łyżka
miód 2 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
sos sojowy 2 łyżki
olej rzepakowy 4 łyżki
olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki
sok wyciśnięty z pomarańczy 80 mililitrów
orzechy nerkowca 2 łyżki

Porada

Danie polecam podawać z ryżem. Pod koniec smażenia można dodać na patelnię podgotowaną marchew, którą wykorzystamy jako dodatek do mięsa.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak imbirowo-miodowy z orzechami nerkowca

Wymieszać w misce imbir, miód, curry, sos sojowy i 4 łyżki oleju. Włożyć polędwiczki do marynaty, wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni. Po upływie czasu marynowania mięsa rozgrzać na patelni dwie łyżki oleju wymieszane z jedną łyżką marynaty.

Podsmażyć polędwiczki z obu stron na rumiany kolor, pod koniec dodając sok pomarańczowy. Smażyć mięso do odparowania soku, a następnie wrzucić na chwilę na patelnię orzechy nerkowca.

Na talerzu ułożyć polędwiczki i posypać je orzechami nerkowca.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak