Kurczak i zielone curry

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    4
  • mleczko kokosowe

    400 ml
  • szalotki

    3
  • dymki

    2
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    2 łyżki
  • bulion drobiowy

    150 ml
  • limonka

    0,5 sztuki
  • sos sojowy

    2-3 łyżki
  • zielenina

    do dekoracji
  • pasta curry

    3 zielona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szalotki kroimy w piórka, dymkę w kosteczkę, czosnek na plasterki, podsmażamy razem na rozgrzanym oleju ok 1 minutki, następnie dodajemy pastę curry, podsmażamy dalej ok 2 minutek.
Zalewamy wszystko bulionem oraz mleczkiem kokosowym, energicznie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy pokrojonego w dużą kostkę kurczaka i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy sok z limonki wraz z otartą skórką, sos sojowy, mieszamy. Danie gotowe:)
Podawać z ryżem, lub jak u mnie z makaronem ryżowym. Smacznego!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 29.08.2012 20:25
do past curry narazie się tylko przymierzam
ilka_86 09.08.2011 08:19
fajna propozycja na obiad:)
kochanyptysiu 30.07.2011 10:15
super
angelika14 22.06.2011 14:48
uwielbiam połączenie kurczaka z curry
halinka1011 20.03.2011 09:33
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat