Kurczak gyros Pyzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łyżeczki soli

    1/2
  • łyżeczki kurkumy w proszku

    1/3
  • łyżka masła

    1
  • cała pierś kurczaka (podwójna) ok. 25-30 dkg

    1
  • nieduże cebulki

    3-4
  • dkg pieczarek

    25
  • torebka mieszanki/przyprawy Gyros

    1
  • łyżki mąki ziemniaczanej

    2-3
  • ryż długoziarnisty

    1 szkl. (biały, suchy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż płuczemy na sicie pod zimną, bieżącą wodą, przekładamy do rondla, zalewamy 1,5 szkl. wody, dodajemy sól, kurkumę i masło, gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Pierś z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy, kroimy w paseczki, posypujemy połową przyprawy Gyros i skrobią ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pieczarki oczyszczamy papierowym ręcznikiem albo płuczemy, kroimy w plasterki lub ósemki. Mieszamy z cebulą, posypujemy resztą przyprawy Gyros. Na patelni (musi być bardzo duża albo dzielimy kurczaka i grzyby z cebulą na 2 połowy) rozgrzewamy bardzo mocno olej, wkładamy kurczaka i rumienimy ze wszystkich stron. Następnie dodajemy pieczarki z cebulą i dalej smażymy mieszając aż cebula się dobrze zeszkli i wszystko zmięknie. Pod koniec można potrawę podlać 0,5-1 szkl. wody i poddusić 2-3 min. Podajemy z ryżem i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bart 07.08.2011 12:54
jak zwykle pycha
ZEWA 30.07.2011 08:53
lubię takie jedzonko
angelika14 10.04.2011 15:29
ładnie podany:)
angelika14 10.04.2011 15:29
ładnie podany:)
Henryka2 15.01.2011 17:04
No to mam obiadek na jutro! Dziękuję!
hastalavista 24.10.2010 01:13
fajny pomysł na obiad :)
aranka 10.10.2010 10:48
fajny przepis,
kasiurek 12.08.2010 10:30
zapowiada sie pysznie, musze wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat