kurczak glazurowany miodem z cebulką i czosnkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałki kurczaka

    8 szt.
  • miód

    3 łyżki
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    2 łyżki
  • Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat

    2 łyżki
  • oliwa

    1/2 szkl.
  • woda

    50 ml
  • przyprawa do kurczaka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - kurczak glazurowany miodem z cebulką i czosnkiem foto
Po umyciu pałek z kurczaka układamy je w naczyniu żaroodpornym. Każdą z pałek smarujemy miodem.
Krok 2 - kurczak glazurowany miodem z cebulką i czosnkiem foto
Rozrabiamy zalewę którą będziemy smarować kurczaka:
cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy w cieniutkie plasterki.
Oliwę przelewamy do wysokiego naczynia dodajemy przyprawy i pokrojoną cebulę oraz czosnek. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na 10 minut w lodówce.
Po wyciągnięciu z lodówki za pomocą łyżki polewamy kurczaka gotową zalewą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy przez około 30 minut.
Krok 3 - kurczak glazurowany miodem z cebulką i czosnkiem foto
Moim zdaniem najlepiej pasuje do tego połączenia smakowego mizeria oraz ziemniaczki pieczone w piekarniku.
Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda19 07.08.2013 20:34
Pyszności :)
cukiereczek 07.08.2013 18:50
na obiadek super
agnieszka214 07.08.2013 18:32
pyszne udeczka
patryska76 07.08.2013 18:12
Ciekawy przepis ;)
Megg 07.08.2013 18:08
rewelacyjny kurczaczek
Kamil 07.08.2013 17:20
mmm... miód jest pycha do mięsa, ja smaruje miodem również potrawy na grill dzięki temu robi się fajna chrupiąca skórka :)
owca441 07.08.2013 17:06
swietny kurczakj
Czarnula87 07.08.2013 16:18
pyszne udka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat