Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak generała

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 duży
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
cebula 2 szt
wino białe wytrawne 1/2 szkl
oliwa 4 łyżki
kostki rosołowe (warzywne albo drobiowe) 1 szt
mąka 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
pieczarki 20 dag
masło 1 łyżka

Porada

Jeżeli sos jest za rzadki to trzeba wyjąc kurczaka i gotować sos bez przykrycia aż odparuje. Polecam zrobić grzanki i obłożyć nimi kurczaka na półmisku.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak generała

Kurczaka poporcjować na kawałki. Rozgrzać oliwę i podsmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor. Wyjąć i utrzymywać w cieple. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojony czosnek i cebulę. Posypać mąką i energicznie mieszając dolewać wino, koncentrat pomidorowy oraz kostkę rosołową rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody, sól i pieprz a także posiekana natkę. Wymieszać. Włożyć kawałki kurczaka i dusić przez godzinę na małym ogniu.
Pieczarki umyć (jeżeli są małe można użyć w całości a jeżeli są większe to przekroić na mniejsze kawałki) i podsmażyć na maśle. Wrzucić do kurczaka i dusić jeszcze 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 16.10.2014 13:58
pomysł bardzo ciekawy, a danie na pewno pyszne
Motorek 26.05.2014 09:48
smaczne mięsko
gibli 22.05.2014 15:09
ciekawe wykonanie:) z pieczarkami i winkiem jeszcze nie jadłam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak