Kurczak garam masala

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • imbir starty

    1 kawałek
  • olej do smażenia

    5 łyżek

Sos:

  • jogurt naturalny

    100 mililitrów
  • śmietana 18%

    1 szklanka
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    2 łyżeczki
  • woda

    100 mililitrów
  • przecier pomidorowy

    1 szklanka
  • Kolendra cała Prymat

    8 ziaren
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety kroimy na kawałki i solimy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty imbir. Podsmażamy na patelni ze wszystkich stron na złoty kolor (ok. 15 minut).

Ziarna kolendry rozdrabniamy w moździerzu. Wszystkie składniki sosu miksujemy ze sobą, aby sos był gładki. Usmażone mięso przekładamy bez tłuszczu do garnka z grubym dnem, zalewamy sosem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, często mieszając. Podajemy z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat