Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak faszerowany wątróbką

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały ) około 1,8 kg
wątróbka drobiowa 200 g
jajko 2
bułka tarta pikantna 4-5 łyżki
cebula 1 szt
pietruszka zielona
Sól czosnkowa jodowana Prymat
pieprz
masło 2 łyżki
oliwa 30 ml
czosnek 3 ząbki
papryka mielona
sól
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak faszerowany wątróbką

Wypatroszonego kurczaka umyłam w środki i na zewnątrz i wytarłam.

Oliwę zmieszałam z solą, papryką mieloną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natarłam tym wnętrze kurczaka i odstawiłam do lodówki na 3 godziny.

Wątróbkę umyłam i zmieliłam. Dodałam do niej żółtka, bułkę tartą, masło, posiekaną pietruszkę i przyprawy. Białka ubiłam na sztywno i pomału dodałam do wątróbki. Na koniec dodałam poszatkowaną i przesmażoną cebulę. Wymieszałam.

Nadziałam tym kurczaka. Zszyłam go. Wysmarowałam go oliwą i włożyłam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Piekłam w 180 stopniach przez około 1,5 godziny.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luki1984 23.06.2012 22:12
jaki ładny i na pewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak