Kurczak faszerowany ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak (lub większy)

    1,5 kg
  • szynki wędzonej w normalnych plasterkach

    10 dag
  • wątróbki drobiowe

    3
  • pieczarek

    20 dag
  • cebula

    1
  • jajko

    1
  • masła

    4 łyzki
  • szczypta papryki Prymat

  • sól, pieprz Prymat

  • olej

  • ryz paraboliczny

    1/2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1 spory kurczak (ok. 1,5 kg lub większy),
½ szkl. ryżu parabolicznego,
10 dag szynki wędzonej w normalnych plasterkach,
3 wątróbki drobiowe,
20 dag pieczarek,
1 cebula,
1 jajko,
4 łyżki masła,
1 kostka rosołowa,
szczypta papryki,
sól, pieprz,
olej.
To moje specialite de la maison...

W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i delikatnie zeszklić, wrzucić opłukany ryż – ogromna różnica między parabolicznym a zwykłym, od którego zaczynałam, dlatego zachęcam do kupna tegoż - wymieszać. Chwilkę potrzymać na ogniu, tak z pół minuty i zalać rozpuszczoną w szklance gorącej wody kostką rosołową. Przykryć i od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu 20 minut.
Umyte pieczarki pokroić w plasterki, szynkę na paseczki, po czym te na kwadraciki. W kostkę to chyba będzie złe określenie z racji grubości plasterków... Wątróbkę zaś opłukać, oczyścić, a jeżeli ktoś ma czas i ochotę to może się postarać o obranie z błon – zyska na smaku nie tylko wątróbka. W rondelku rozgrzać resztę masła, usmażyć na nim wątróbki, wyjąć i pokroić. Pokroić lecz nie posiekać. Kostka centymetrowa to jest to. Odłożyć. Na tym samym tłuszczu przesmażyć pieczarki, dodać szynkę i stale mieszając smażyć jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia i dodać wątróbkę, przyprawić dosyć mocno papryką i pieprzem, i nie specjalnie mocno solą. Dodać ryż, wymieszać i przestudzić. Wrzucić jajko lecz bez skorupek... wymieszać dokładnie.
Kurczaka też dokładnie umyć, osuszyć i nadziać farszem. Wejdzie cały. Nic nie zostanie, pod warunkiem, że wepchnie się go między skórę a mięso w okolicach udek – jest tam masę miejsca... ostrożnie, aby nie uszkodzić skóry. Otwór zszyć bawełnianą nicią, chociaż ja spinam igłami do zrazów. Czyli wykałaczka też się nada. Ułożyć przygotowane mięso w natłuszczonej brytfannie lub oczywiście naczyniu żaroodpornym, posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na jakieś 1,5 godziny. W czasie pieczenia polewać wytapiającym się tłuszczem.
Oczywiście mięso jest na tyle delikatne – jak to drób – że po godzinie pewnie jest ok, ale ja uwielbiam mięso, które po prostu odchodzi od kości niemalże samo... Ach! Podaję zawsze z domowym chlebem lub bułeczkami - na dobicie... Na dopicie zaś zawsze wytrawne, i u mnie zawsze czerwone wino...

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kuklik 13.01.2014 12:07
pyszny kurczaczek a farsz to cudo
AURELKA 09.03.2013 15:23
rewelacyjny przepis
Koper 24.02.2012 18:54
Podoba mi się, nawet bardzo :)
Izabela/bella81 02.11.2011 00:18
apetyczny
Marybeth 29.09.2011 16:10
Lubię :)
maryśka 12.09.2011 13:39
świetny
agnieszka189 02.05.2011 14:30
pychotka
Mati13 07.02.2011 10:20
pyszny przepis!
Emilia22 06.10.2010 08:50
wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat