Kurczak faszerowany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    2 kg
  • wątróbka drobiowa

    0,5 kg
  • czosnek

    3 ząbki
  • jajko

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • przyprawa do kurczaka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak faszerowany foto
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć go przyprawą do kurczaka, solą i czosnkiem. Kurczaka odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Krok 2 - Kurczak faszerowany foto
Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Następnie mielimy ją w maszynce do mięsa.
Krok 3 - Kurczak faszerowany foto
Do zmielonej wątróbki dodajemy bułkę, pietruszkę, jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Kurczak faszerowany foto
Gotową wątróbką faszerujemy kurczaka.
Krok 5 - Kurczak faszerowany foto
Farsz nakładamy przez rozcięcie w dole brzucha, następnie dokładnie go zszywamy. Kurczaka przekładamy do brytfanny i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 2 godziny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 23.03.2017 10:01
Każdy kurczak pieczony jest fajny, a faszerowany już całkiem. Wyższa klasa.
Janina 31.10.2016 11:16
Pyszne mięsko;))
Mniam 30.10.2016 21:29
Pięknie wypieczony :)
Justi2401 30.10.2016 15:58
Jaki rumiany- na pewno pyszny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat