Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak faszerowany

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 2 szt
mięso mielone drobiowe 50 dkg
grzyby suszone 60 g
jajko 1 szt
cebula 2 szt
masło 120 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
kozieradka 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak faszerowany

Kroki postępowania

1
Kurczaki natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i mieszanką pozostałych przypraw. Wstawić do lodówki na noc.
Krok 1 - Kurczak faszerowany foto
2
Rano wyluzować tuszki.
Ja zaczynam od odcięcia szyjki oraz skrzydełek. Potem wycinam obojczyki. Następnie ostrym nożem od przodu, bez nacinania skóry filetuję piersi – trzeba je podciąć z obu stron – od szyi i od dołu. Wycinam kości z żebrami i kości ze skrzydełek. Odwracam kurczaka na brzuch i odcinam resztki korpusu od strony grzbietu. Po wykonaniu tej czynności obracam kurczaka tak jakbym wywijała rękawiczkę na drugą stronę i wycinam kości z uda i podudzi. Ponownie obracam kurczaka, aby skóra była na wierzchu i gotowe
Krok 2 - Kurczak faszerowany foto
3
Grzyby umyć i moczyć godzinę a potem przez kolejną godzinę gotować. Odcedzić, ale wywaru nie wylewać, zostawić do polewania mięsa. Grzybki posiekać i podsmażyć na 30- 40 g masła. Na pozostałym maśle ok. 50-60 g zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy cebulka będzie już złocista dodać bułkę tartą i ją przesmażyć (ok. 1 minuty). Wymieszać grzyby oraz bułkę i cebulę z mięsem. Wbić jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem i kozieradką a potem wymieszać jeszcze raz masę mięsną.
Krok 3 - Kurczak faszerowany foto
4
Ułożyć kurczaki na desce/blacie nałożyć farsz i zwinąć do środka nadmiar skóry. Związać sznurkiem spożywczym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Stopić 20 g masła i nasmarować kurczaki.
Krok 4 - Kurczak faszerowany foto
5
Wlać do naczynia żaroodpornego ok. 50- 75 ml wody. Piec w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Przez pierwsze 20-30 minut przykryte folią a następnie już bez folii. Od czasu do czasu otwierać piekarnik i polewać powstałym sosem lub wywarem z grzybów.
Krok 5 - Kurczak faszerowany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 12.08.2014 14:10
piękny ten kurczak taki złoty
Krzysztof15 30.07.2014 16:38
bardzo lubie
Lidzia 30.07.2014 15:56
Smaczniutki.
stan2401 30.07.2014 15:31
pyszne kurczak
Anna133 30.07.2014 14:31
wspaniałe połączenie smaków
ben-ka 30.07.2014 13:48
Uwielbiam drób,danie mega apetyczne!
jasiek 30.07.2014 13:37
smaczny drób
Grazyna0211 30.07.2014 13:34
pyszne danie
Gracer 30.07.2014 13:31
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak