kurczak duszony z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    4
  • filety z kurczaka (podwójne)

    2
  • marchew

    35 dag
  • ziemniaki obrane

    80 dag
  • ząbek czosnku

    3
  • cytrynka

    1
  • rosół

    1,5 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • oliwa

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć. Marchewkę i ziemniaczki pokroić np. w talarki. Czosnek obrać i pokroić na połówki. Następnie porządnie umyć cytrynę i pokroić ją na ćwiartki. Wszystkie składniki włożyć do naczynia żaroodpornego i skropić oliwą a następnie przyprawić ziołami według uznania. Piec w temp. 200 stopni ok. 20 minut. po tym czasie zalać kurczaka rosołem i dusić jeszcze ok. 10 minut. powstały wywar odcedzić i zagęścić mąką ziemniaczaną. Zagotować. I polać powstałym sosem mięso i jarzyny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata106 10.01.2012 19:29
pycha
szajba2 07.04.2011 17:13
szkoda byłoby mi udusić kurczaka
nikusonka 12.02.2011 20:56
bardzo lubię
Barbara55 06.02.2011 13:29
lubię kurczaka nawet uduszonego
Babciagramolka 23.01.2011 16:15
Kurczaka to chętnie w każdej postaci
aginaa 23.09.2010 12:06
pyszne
Allice 30.06.2010 18:14
Dobry przepis na lekką, mięsną potrawę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat