Kurczak duszony z rozmarynem i czosnkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

* SKŁADNIKI podstawowe

  • pałki z kurczaka

    4-6 szt.
  • olej rzepakowy

    2-3 łyżki
  • czosnek

    kilka ząbków
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka

* DOMOWA przyprawa do drobiu

  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • kozieradka

    mielona 1/4 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • seler nać

    1 łyżeczka
  • kwiatostan kopru

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

* DOMOWA przyprawa do drobiu:

Wszystkie suche składniki razem z solą morską wsypać do moździerza, elektrycznego rozdrabniacza lub młynka do kawy i zmiksować pulsacyjnie, aby się dokładnie połączyły. Przełożyć część na mały talerzyk, a resztę przyprawy przesypać do suchego słoiczka ze szczelną pokrywką, zakręcić i przechowywać w ciemnym miejscu.

* PRZYGOTOWANIE:

Pałki z kurczaka umyć, osączyć, osuszyć na papierowych ręcznikach. Mięso lekko nasmarować olejem i obtoczyć w przygotowanej przyprawie, ułożyć na rozgrzanym oleju i szybko obsmażyć ze wszystkich stron nie rumieniąc.
Między kawałki mięsa włożyć gałązkę rozmarynu i obrane ząbki czosnku. Podlać niewielką ilością wody, dodać gałązkę rozmarynu, nakryć szczelną pokrywką i udusić do miękkości.
W trakcie duszenia odwrócić udka i ew. podlać kilkoma łyżkami wody.

Uduszone kawałki kurczaka wraz z niewielką ilością odparowanego sosu podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem oraz ulubioną surówką.
Habibi
Zamiast pałek można użyć samych podudzi lub całych udek przeciętych na połowę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 09.02.2015 08:54
pyszne mięsko
Habibi 22.01.2015 11:01
Polecam dodatek świeżego rozmarynu, który nadaje cudownego aromatu :)
w mojej kuchni 20.01.2015 12:51
pyszne jedzonko do zjedzenia ze smakiem..
Krzysztof15 20.01.2015 12:50
Już czuję jak pachną
as28 20.01.2015 12:34
bardzo fajny pomysł , ja osobiście bardzo lubię brokuły

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat