Kurczak duszony w sosie curry z marchewką i gruszkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podudzia z kurczaka bez skóry i kości

    600 g
  • śmietany 36%

    500 ml
  • pokrojonej w kostkę cebuli

    1/2 sztuki
  • pokrojonej w słupki marchewki

    100 g
  • gruszek bez skórki i gniazd nasiennych

    100 g
  • banan

    1 sztuka
  • oliwy z oliwek

    100 ml
  • białego wina

    100 ml
  • kolendra Prymat do smaku

    - -
  • marynata

    - -
  • imbir

    - -
  • kolendra

    - -
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    - -
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zalać marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek i pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat, odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Po zamarynowaniu kurczaka obsmażyć na oliwie na złoty kolor i zdjąć z patelni. Na tej samej oliwie zeszklić cebulę i marchew, zalać białym winem, a potem śmietaną. Całość gotować, doprawiając kolendrą, imbirem, solą i pieprzem. Do sosu dodać pokrojonego banana, zmiksować, a następnie ponownie gotować. Pod koniec gotowania dodać usmażonego kurczaka oraz oczyszczoną i pokrojoną w cząstki gruszkę. Całość dusić około 10 minut. Tak przygotowane danie podawać z ryżem jaśminowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 11.03.2013 18:08
fajny pomysł z tymi gruszkami i bananami
Ewa36 25.09.2012 23:54
super
[email protected] 07.02.2012 15:53
fajne
novita26 18.01.2012 11:47
super
novita26 31.12.2011 08:22
mnaimm mniam
jolita 27.12.2011 18:35
super
jolita 09.12.2011 09:41
super
mala2021 20.09.2011 19:47
ciekawe
artur7 01.06.2011 07:31
mniam
AgaS10 31.01.2011 09:21
ciekawe połączenie smaków:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat