Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak duszony w porze i papryce

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pałki z kurczaka 1,5 kg
por 1 szt
papryka czerwona 1 szt
cebula biała 1 szt
masło klarowane 2 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Rozmaryn suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak duszony w porze i papryce

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z jednej strony doprawiamy solą, czarnym pieprzem, ostra papryka i rozmarynem.
Krok 1 - Kurczak duszony w porze i papryce foto
2
W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i układamy kurczaka strona z przyprawami do dołu. Doprawiamy druga stronę.
Krok 2 - Kurczak duszony w porze i papryce foto
3
Por i paprykę myjemy. Cebulę i por kroimy w talarki, paprykę w kostkę. Warzywa dokładamy do kurczaka i podlewamy wodą tak aby mięso było do połowy zanurzone i przykrywamy pokrywką.
Krok 3 - Kurczak duszony w porze i papryce foto
4
Dusimy pod przykryciem przynajmniej 40-50 minut aż mięso lekko odchodzi od kości. W razie konieczności podczas duszenia możemy podlać mięso jeszcze niewielka ilością wody. Kurczaka serwujemy z uduszonymi warzywami i dodatkiem ryżu.
Krok 4 - Kurczak duszony w porze i papryce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak