Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak duszony w czerwonym winie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 300 g
boczek wędzony 50 g
wino czerwone wytrawne 200 ml
bulion warzywny 200 ml
marchew 3 sztuki
szalotka 3 sztuki
czosnek 1 ząbek
koperek 2 łyżki
olej roślinny

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak duszony w czerwonym winie

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym (można go zamarynować w słodkiej i ostrej papryce, odrobinie lubczyku, kilku ziarenkach pieprzu, ziela angielskiego, listku laurowym i odrobinie oleju, odstawić na godzinę do lodówki, jednak nie jest to obowiązkowe:)). Kurczaka kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, szalotkę i czosnek siekamy. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy, następnie przekładamy do miseczki. Na wytopiony tłuszcz wrzucamy szalotkę i czosnek, po chwili dodajemy kurczaka. Kilka minut później dodajemy marchewkę. Całość zalewamy bulionem, 5 minut później dodajemy wino i dusimy około 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy podsmażony wcześniej boczek i koperek.Ja kurczaka podaję z zapiekanką ziemniaczaną. Smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak