Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak curry zapiekany w łódce Marcina Budynka
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki ok. 4 cm każdy. Cebulę i czosnek posiekać w grubszą kostkę, a banana pokroić w plastry. Jabłko, wraz ze skórką, przeciąć na 8 części.
Kurczaka przyprawić solą oraz pieprzem i razem z cebulą oraz czosnkiem podsmażyć na patelni ok. 3 minuty. Przygotować 4 arkusze A4 papieru do gotowania, na każdym z nich położyć kawałki kurczaka, jabłko, plasterki banana, a następnie z papieru uformować łódkę. Na górę dodać śmietanę wymieszaną z przyprawą curry. Łódki zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 15 minut.
Zalecane jest serwowanie dania w papierowych łódkach. Przed podaniem danie można udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.