Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak curry

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka 1 kg
jajko 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
pieprz 1 szczypta
olej 2 łyżki
dowolny tluszcz 2 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak curry

mięso pokroić na drobne kawałki np. jedną połówkę na 8 części ( nie muszą być regularne: większe, mniejsze, krojone po skosie – jak się uda). Włożyć do miski, wsypać przyprawę curry i popieprzyć do smaku według własnego upodobania. Dodać niewielką ilość oleju tak by mięso nie pływało ale było natłuszczone. Całość wymieszać – robię to zawsze ręką co daje gwarancję dobrego otoczenia składnikami wszystkich kawałków mięsa i tak pozostawiam w oczekiwaniu na smażenie. W międzyczasie czasie przygotowuję inne części posiłku(np. ziemniaki, ryż) Tuż przed smażeniem, do mięsa wbijam jajko i ponownie całość mieszam ręką aby dobrze się rozprowadziło po wszystkich kawałkach. To wszystko wrzucam do tartej bułki, którą przygotowuję sobie w głębszej misce. Wykonuję kilka ruchów potrząsających miskę i mięso jest otoczone w bułce. Smażę i gotowe. Czasami robię bez tartej bułki - otoczone tylko w jajku. Proste, szybkie, smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak