Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak Calypso

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona
piersi kurczaka
pomidory

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak Calypso

SKŁADNIKI: 1 posiekana mała cebula, 100 g posiekanej czerwonej papryki, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżeczka świeżego tymianku, 2 posiekane ząbki czosnku, 6 piersi z kurczaka, pół łyżeczki czarnego pieprzu, sól, 2 łyżeczki oleju, 100 g posiekanych pomidorów z puszki wraz z sokiem, 120 ml wody, 1 łyżeczka posiekanej papryczki Scotch Bonnet - użyliśmy chili.

SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszać cebulę, czerwoną paprykę, sok z limonki, tymianek i czosnek. Dodać kurczaka. Wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć kurczaka, marynatę zachować. Mięso posolić i popieprzyć. Na rozgrzanym oleju zrumienić kurczaka. Dodać marynatę, pomidory, wodę oraz ostrą papryczkę. Dusić przez 45 minut. Wyłożyć kurczaka na talerz. Na wierzchu polać sosem. Podawać z plantanami, ryżem oraz tropikalna salsą z Trynidadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 09.01.2012 09:45
mniam
iknkirke 09.01.2012 09:45
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak