Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurabiedes

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
płatki migdałowe 125 g
masło 250 g
żółtko jajek 1 szt
cukier puder 50 g
cukier waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
koniak 50 ml
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kurabiedes

Masło kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do misy robota. Ucieramy na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo cukier puder, żółtko, cukier waniliowy i koniak.

Migdały miksujemy w rozdrabniaczu. Mąkę przesiewamy i dodajemy do misy razem z migdałami i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

Wyrabiamy ciasto aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Ciasto dzielimy na 2 – 3 części. Każdą część po kolei wałkujemy. Jeśli ciasto będzie się kleić do wałka podsypujemy minimalną ilością mąki.

Foremką wycinamy kształty ciasteczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopniu z termoobiegiem.

Po upieczeniu wykładamy na kratkę do przestudzenia i posypujemy obficie cukrem pudrem. Tradycyjnie spryskuje się je też wodą różaną, ale ja pominęłam ten etap.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 12.12.2016 18:52
fajny przepis
Jolanta40 11.12.2016 00:47
bardzo dziękuję
Iwusia 10.12.2016 22:28
fajne te ciasteczka
IKrakowianka 10.12.2016 21:36
fajne ciasteczka
ada.la 10.12.2016 17:08
proste i smaczne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak