Kupterma

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    250 ml
  • masło

    50 g
  • jajko

    1 szt.
  • cukier

    1 łyżka
  • kasza manna

    3/4 szkl.
  • mąka pszenna

    1/2 szkl.
  • drożdże

    3,5 g
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pogrzać mleko z masłem, aż do rozpuszczenia masła a następnie wystudzić do temperatury pokojowej lub odrobinę cieplejsze można zostawić. Jajka rozkłócić i dodać do mleka. Dodać również kaszę mannę, cukier, sol, mąkę i drożdże. Bardzo dobrze wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Ciasto ma konsystencje gęstszego ciasta naleśnikowego. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Na patelnię wlać troszkę oleju na dno, rozgrzać i wlać łyżką porcje ciasta. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Gdy wierzch placuszka będzie suchy, przewrócić na drugą stronę i dosmażyć.
Placuszki podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem ulubionej konfitury.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bursztynek 16.07.2012 23:36
ciekawe, super pomysł z kaszą manną

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat