Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki z kurczaka w sosie słodko kwaśnym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne kuleczki z kurczaka w chrupiącym cieście, w sosie słodko-kwaśnym zasmakują każdemu wielbicielowi kuchni azjatyckiej.

Składniki:

Sos słodko-kwaśny:

ketchup 50 g
cukier 50 g
ocet 35 ml
woda 85 ml
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka

Kurczak:

filety z kurczaka 50 dag
wino ryżowe 1 łyżeczka
sól 0.25 łyżeczki
pieprz 0.25 łyżeczki
olej 2 duże łyż.
mąka 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki z kurczaka w sosie słodko kwaśnym

Sos:

Wszystkie składniki wkładam do garnuszka i gotuję na małym ogniu do momentu aż zacznie gęstnieć.

Kurczak:

Filety kroję na mniejsze kawałki. Do miski wkładam wino ryżowe, przyprawy, olej, mąkę, proszek do pieczenia i stopniowo wodę. Dodaję jej tyle aby składniki się połączyły i masa była gęsta. Następnie wkładam kawałki kurczaka i dokładnie mieszam je z masą tak aby kurczak był cały pokryty.
Do wysokiego garnka wlewam olej do wysokości około 6 cm. Kiedy olej jest rozgrzany wrzucam partiami kawałki kurczaka. Smażę w głębokim oleju aż będą rumiane i wyciągam je na talerz łyżką cedzakową. Zostawiam je na dwie minuty a następnie raz jeszcze wrzucam do tego samego garnka na rozgrzany olej dzięki czemu kuleczki będą jeszcze bardziej chrupiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak