Przepis i sposób przygotowania na: Kulki z kurczaka w sosie słodko kwaśnym
Sos:
Wszystkie składniki wkładam do garnuszka i gotuję na małym ogniu do momentu aż zacznie gęstnieć.
Kurczak:
Filety kroję na mniejsze kawałki. Do miski wkładam wino ryżowe, przyprawy, olej, mąkę, proszek do pieczenia i stopniowo wodę. Dodaję jej tyle aby składniki się połączyły i masa była gęsta. Następnie wkładam kawałki kurczaka i dokładnie mieszam je z masą tak aby kurczak był cały pokryty.
Do wysokiego garnka wlewam olej do wysokości około 6 cm. Kiedy olej jest rozgrzany wrzucam partiami kawałki kurczaka. Smażę w głębokim oleju aż będą rumiane i wyciągam je na talerz łyżką cedzakową. Zostawiam je na dwie minuty a następnie raz jeszcze wrzucam do tego samego garnka na rozgrzany olej dzięki czemu kuleczki będą jeszcze bardziej chrupiące.