Kulki z kurczaka w sosie słodko kwaśnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne kuleczki z kurczaka w chrupiącym cieście, w sosie słodko-kwaśnym zasmakują każdemu wielbicielowi kuchni azjatyckiej.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos słodko-kwaśny:

  • ketchup

    50 g
  • cukier

    50 g
  • ocet

    35 ml
  • woda

    85 ml
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżeczka

Kurczak:

  • filety z kurczaka

    50 dag
  • wino ryżowe

    1 łyżeczka
  • sól

    0.25 łyżeczki
  • pieprz

    0.25 łyżeczki
  • olej

    2 duże łyż.
  • mąka

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos:

Wszystkie składniki wkładam do garnuszka i gotuję na małym ogniu do momentu aż zacznie gęstnieć.

Kurczak:

Filety kroję na mniejsze kawałki. Do miski wkładam wino ryżowe, przyprawy, olej, mąkę, proszek do pieczenia i stopniowo wodę. Dodaję jej tyle aby składniki się połączyły i masa była gęsta. Następnie wkładam kawałki kurczaka i dokładnie mieszam je z masą tak aby kurczak był cały pokryty.
Do wysokiego garnka wlewam olej do wysokości około 6 cm. Kiedy olej jest rozgrzany wrzucam partiami kawałki kurczaka. Smażę w głębokim oleju aż będą rumiane i wyciągam je na talerz łyżką cedzakową. Zostawiam je na dwie minuty a następnie raz jeszcze wrzucam do tego samego garnka na rozgrzany olej dzięki czemu kuleczki będą jeszcze bardziej chrupiące.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat