Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki z indyka z rodzynkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone z indyka 40 dag
rodzynki 3 łyżki
jajko 1 szt
masło 1 łyżka
śmietanka 12-procentowa 0,5 szklanki
Koperek suszony Prymat 1 łyżka
gałka muszkatołowa Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
olej 1 szklanka
płatki migdałowe 1 pokruszone
płatki migdałowe 2 pokruszone
kajzerka 1 czerstwa

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki z indyka z rodzynkami

Rodzynki umyć, moczyć 20 minut w ciepłej wodzie i osaczyć. Bułkę namoczyć w śmietance i odcisnąć. Masło rozetrzeć z bułką, dodać płatki migdałowe, połączyć z mięsem oraz rodzynkami, wbić żółtko, wsypać koperek Prymat, przyprawić gałką muszkatołową Prymat oraz solą i pieprzem białym Prymat. Wyrobić gładką masę. Z białka ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą mięsną. Z masy formować małe kulki (średnicy 3 cm). Bułkę tartą wymieszać z migdałami i obtaczać w niej kulki. Smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu i osączać na papierowym ręczniku. Koniecznie podawać z sosem dobranym według własnych upodobań; np.: cytrynowym, wiśniowym, koperkowym.

Kulki z indyka można podawać z kaszą, ryżem, kuskusem, kluskami, a nawet ziemniakami puree.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 07.06.2011 15:40
smaczne
kriso 01.06.2011 11:34
pychota
iza15 09.05.2011 22:44
ciekawy przepis
Magdalena80 24.02.2011 23:18
pycha
szajba2 05.02.2011 11:21
ktoś tu leci w kulki
Barbara55 23.09.2010 15:27
oryginalne
noculos 23.09.2010 13:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak