Kulki z indyka z rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone z indyka

    40 dag
  • rodzynki

    3 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • śmietanka 12-procentowa

    0,5 szklanki
  • koperek Prymat

    1 łyżka
  • gałka muszkatołowa Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz biały Prymat

    1 szczypta
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • olej

    1 szklanka
  • płatki migdałowe

    1 pokruszone
  • płatki migdałowe

    2 pokruszone
  • kajzerka

    1 czerstwa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki umyć, moczyć 20 minut w ciepłej wodzie i osaczyć. Bułkę namoczyć w śmietance i odcisnąć. Masło rozetrzeć z bułką, dodać płatki migdałowe, połączyć z mięsem oraz rodzynkami, wbić żółtko, wsypać koperek Prymat, przyprawić gałką muszkatołową Prymat oraz solą i pieprzem białym Prymat. Wyrobić gładką masę. Z białka ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą mięsną. Z masy formować małe kulki (średnicy 3 cm). Bułkę tartą wymieszać z migdałami i obtaczać w niej kulki. Smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu i osączać na papierowym ręczniku. Koniecznie podawać z sosem dobranym według własnych upodobań; np.: cytrynowym, wiśniowym, koperkowym.

Kulki z indyka można podawać z kaszą, ryżem, kuskusem, kluskami, a nawet ziemniakami puree.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 07.06.2011 15:40
smaczne
kriso 01.06.2011 11:34
pychota
iza15 09.05.2011 22:44
ciekawy przepis
Magdalena80 24.02.2011 23:18
pycha
szajba2 05.02.2011 11:21
ktoś tu leci w kulki
Barbara55 23.09.2010 15:27
oryginalne
noculos 23.09.2010 13:47
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat