kulki z gorzkiej czekolady

kulki z gorzkiej czekolady

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzka czekolada

    25 dkg
  • śmietana

    1 szklanka
  • rum

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

  • starta czekolada

  • cukier puder

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania kulki z gorzkiej czekolady

Gotuję śmietanę z połamaną na kawałki czekoladą, aż do rozpuszczenia. Cały czas mieszam i zostawiam słodką masę do ostygnięcia. Następnie ogrzewam czekoladę w gorącej kąpieli wodnej ,aż stanie się plynna. Wówczas dodaję cukier waniliowy i rum. Kiedy masa ostygnie , formuję z niej kulki, które otaczam w wiórkach czekoladowych i posypuję cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

andżelika1 15.08.2012 19:13
pycha
sznycel 13.08.2012 17:04
formując kulki mam ręce posypane kakao, wtedy masa jest łatwiejsza do kształtowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat