kulki z gorzkiej czekolady

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzka czekolada

    25 dkg
  • śmietana

    1 szklanka
  • rum

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

  • starta czekolada

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotuję śmietanę z połamaną na kawałki czekoladą, aż do rozpuszczenia. Cały czas mieszam i zostawiam słodką masę do ostygnięcia. Następnie ogrzewam czekoladę w gorącej kąpieli wodnej ,aż stanie się plynna. Wówczas dodaję cukier waniliowy i rum. Kiedy masa ostygnie , formuję z niej kulki, które otaczam w wiórkach czekoladowych i posypuję cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andżelika1 15.08.2012 19:13
pycha
sznycel 13.08.2012 17:04
formując kulki mam ręce posypane kakao, wtedy masa jest łatwiejsza do kształtowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat