Kulki z czerwonej soczewicy z dipem jogurtowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kulki

  • soczewica czerwona

    25 dag
  • cebula

    1
  • ząbek czosnku

    1
  • mąka

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

  • chili Prymat

  • kminek Prymat

  • olej do smażenia

    1 l

Dip

  • jogurt naturalny

    1
  • sól

  • pieprz

  • ząbek czosnku

    1
  • Papryka ostra mielona Prymat

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy soczewicę w 3/4 l wody do miękkości, odcedzamy i studzimy. Obieramy czosnek i cebulę. Cebulę kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy cebulę i czosnek do soczewicy i miksujemy blenderem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i doprawiamy solą, chili i kminkiem. Formujemy niewielkie kulki i smażymy w głębokim oleju ok 3-5 min na złoto. Odsączamy nadmiar tłuszczu, nabijamy na wykałaczki. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiam solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę i mieszamy. Podajemy do usmażonych kulek z soczewicy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 06.04.2014 19:52
fajny pomysł na przystawkę
Aannkaa82 05.04.2014 19:43
Ciekawy pomysł, n apewno wypróbuję ;)
Katarzyna59 05.04.2014 18:34
bardzo smaczne
Stenka 05.04.2014 16:58
ja bym dodała jeszcze jajko, żeby lepiej się kleiło
kasienka23 05.04.2014 15:55
ciekawy przepis:)
Jadwiga/Jaga85 05.04.2014 15:43
Super pomysł!
Marta1986 05.04.2014 15:02
bardzo smaczne
2milutka 05.04.2014 14:59
bardzo fajne danie
Joannasz3190 05.04.2014 14:50
Rewelacyjny pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat