Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki w sosie koperkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kulki

mięso mielone indycze 35 dag
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
kostka rosołowa 1 sztuka

sos

mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
koperek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki w sosie koperkowym

Bułkę moczymy w mleku, aż zmięknie. Mięso wyrabiamy z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i odciśniętą bułką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy średniej wielkości kulki.
Do garnka wlewamy 1/2 l wody, zagotowujemy. Dodajemy kostki rosołowe, mieszamy i dodajemy przygotowane kulki. Gotujemy 15 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Po wyjęciu trzymamy je w cieple i w ten czas robimy sos.
Sos:
Masło rozcieramy z mąką, rozprowadzamy kilkoma łyżkami bulionu. Zagęszczamy pozostały bulion i gotujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Nie zniechęcać się jak będą robiły się kluski to się wygotuje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 16.09.2014 00:25
Mniam,pysznie wyglądają :-)
w mojej kuchni 11.09.2014 14:38
smaczne mięsko na obiad..
Futka 11.09.2014 10:45
Przepyszne! Mięsko indycze połączone z sosem koperkowym - niebo! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak