Kulki ryżowe z żółtym serem i koperkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    2 szklanki
  • kostka rosołowa

    2 sztuki
  • ser żółty

    10-15 dkg
  • bułka tarta pikantna

  • jajko

    2 sztuki
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

  • koperek suszony

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż wkładamy do garnka i zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu mieszając co jakiś czas, aż ryż będzie miękki i odparuje woda. Kiedy ryż będzie gotowy odstawiamy go na troszkę do przestygnięcia. W tym czasie ser kroimy w kostkę cm na cm. roztrzepujemy jajko. Do ryżu dodajemy koperek sól i pieprz dokładnie mieszamy. Mokrymi dłońmi z ryżu formujemy kulki i w każdą w środek wkładamy kostkę żółtego sera. Kulki obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Podajemy gorące jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsa i surówki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bernadetta2 26.09.2011 09:55
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat