Kulki ryżowe

Kulki ryżowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 woreczek(100 g)
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka + do obtoczenia kulek
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ser żółty

    5 dag
  • jajko

    1 szt
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1/2 łyzeczki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kulki ryżowe

Kroki postępowania

Krok 1 - Kulki ryżowe foto
Ryż ugotować do miękkości i ostudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ryżu dodać ser żółty, łyżkę bułki tartej oraz mąki. Całość doprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Kulki ryżowe foto
Wilgotnymi rękoma formować małe kulki.
Krok 3 - Kulki ryżowe foto
Jajko roztrzepać widelcem i wymieszać z przyprawą do kurczaka następnie obtoczyć je w jajku.
Krok 4 - Kulki ryżowe foto

Kulki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony aż nabiorą złotego koloru

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Róża1 29.06.2017 22:31
superowe kuleczki :-).
IKrakowianka 29.06.2017 20:33
fajny pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat