Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki ryżowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 woreczek(100 g)
mąka pszenna 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka + do obtoczenia kulek
sól i pieprz do smaku
ser żółty 5 dag
jajko 1 szt
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1/2 łyzeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki ryżowe

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować do miękkości i ostudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ryżu dodać ser żółty, łyżkę bułki tartej oraz mąki. Całość doprawić solą i pieprzem.
Krok 1 - Kulki ryżowe foto
2
Wilgotnymi rękoma formować małe kulki.
Krok 2 - Kulki ryżowe foto
3
Jajko roztrzepać widelcem i wymieszać z przyprawą do kurczaka następnie obtoczyć je w jajku.
Krok 3 - Kulki ryżowe foto
4

Kulki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony aż nabiorą złotego koloru

Krok 4 - Kulki ryżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 29.06.2017 22:31
superowe kuleczki :-).
IKrakowianka 29.06.2017 20:33
fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak