Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki mięsne w sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone 25 dag
jajko 1 szt
natka pietruszki 1,5 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
bulion 1,5 litra
sól do smaku
pieprz

Sos

grzyby suszone 3 dag
śmietana 1/3 litra
mąka 30 g
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki mięsne w sosie

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na pulpety mieszamy , doprawiamy do smaku.
Krok 1 - Kulki mięsne w sosie foto
2
Z masy formujemy średnie kulki.
Krok 2 - Kulki mięsne w sosie foto
3
Bulion zagotowujemy , wrzucamy kulki i gotujemy na małym ogniu 30 minut.
Krok 3 - Kulki mięsne w sosie foto
4
Grzyby przepłukać ciepłą wodą, zalać zimną woda i moczyć kilka godzin.
Następnie ugotować je w tej wodzie. Gotować aż woda odparuje do 1,5 szkl wody. Odcedzić , zostawiając wywar . Gdy ostygną pokroić grzyby.
Krok 4 - Kulki mięsne w sosie foto
5
Mąkę wymieszać z wywarem , dodać grzyby , posolić do smaku i zagotować.
Krok 5 - Kulki mięsne w sosie foto
6
Do gotowego sosu dodać pulpety i wymieszać.
Krok 6 - Kulki mięsne w sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak