Kulki mięsne w sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpety

  • mięso mielone

    25 dag
  • jajko

    1 szt
  • natka pietruszki

    1,5 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • bulion

    1,5 litra
  • sól do smaku

  • pieprz

Sos

  • grzyby suszone

    3 dag
  • śmietana

    1/3 litra
  • mąka

    30 g
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kulki mięsne w sosie foto
Wszystkie składniki na pulpety mieszamy , doprawiamy do smaku.
Krok 2 - Kulki mięsne w sosie foto
Z masy formujemy średnie kulki.
Krok 3 - Kulki mięsne w sosie foto
Bulion zagotowujemy , wrzucamy kulki i gotujemy na małym ogniu 30 minut.
Krok 4 - Kulki mięsne w sosie foto
Grzyby przepłukać ciepłą wodą, zalać zimną woda i moczyć kilka godzin.
Następnie ugotować je w tej wodzie. Gotować aż woda odparuje do 1,5 szkl wody. Odcedzić , zostawiając wywar . Gdy ostygną pokroić grzyby.
Krok 5 - Kulki mięsne w sosie foto
Mąkę wymieszać z wywarem , dodać grzyby , posolić do smaku i zagotować.
Krok 6 - Kulki mięsne w sosie foto
Do gotowego sosu dodać pulpety i wymieszać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat