Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulis z buraków

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 1 kg
woda letnia 1,5 l
sól 1 czubata łyżeczka
chleb na zakwasie 1 kromka
czosnek 1 główka

Porada

Kulis czyli zakwas buraczany jest doskonały do picia i do zrobienia prawdziwego domowego czerwonego barszczu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kulis z buraków

Buraki umyć, obrać i pokroić w talarki. Czosnek różowy obrać i każdy ząbek przekroić na pół. Buraki, czosnek i sól przełożyć do wyparzonego szklanego naczynia lub z kamionki, zalać przegotowaną letnią wodą i włożyć kromkę czerstwego chleba żytniego na zakwasie (najlepiej upieczony domowym sposobem). Przykryć naczynie z zakwasem lnianą ściereczką lub gazą, dać w ciepłe miejsce i kisić przez ok. 3-4 dni. Zakwas przecedzić najpierw przez rzadkie sitko potem przez gęste (można użyć lnianej ściereczki), wlać do butelek zostawiając 3-4 cm odległości od zakrętki i dobrze zakręcić. Przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak