Kulicz - rosyjska baba paschalna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże

    60 g
  • mleko

    1 szkl.
  • woda

    1/2 szkl.
  • cukier

    1,5 szkl.
  • jajko

    4 szt.
  • żółtko jajek

    4 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    300 g
  • cukier waniliowy

    1 szczypta
  • rodzynki

    170 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Całe jajka i żółtka wymieszać z cukrem i dobrze ubić. Przed dodaniem do pozostałej masy lekko podgrzać (do 35 stopni). Wyrośnięte drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Nie przestając mieszać, dodawać masę jajeczną. Uzyskaną masę postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy masa się podwoi, dodawać partiami pozostałe składniki - roztopiony ciepły tłuszcz, wanilię i mąkę. Ciasto nie powinno być bardzo gęste, bo będzie długo wyrastać. Dokładnie wyrobić ciasto (mikserem lub rózgą) tak, aby odstawało od ścianek naczynia i rąk. Następnie dodać rodzynki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, przełożyć do dużej formy (25 cm x 40 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką lub okruchami ciastek. Gdy baba podrośnie do 3/4 wysokości formy, posmarować ubitym jajkiem i bardzo delikatnie wstawiać do nagrzanego do 180 - 190 stopni piekarnika na 40 - 60 minut w zależności od wielkości formy).
Ostudzoną babę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 26.03.2016 22:41
ogromna ta baba :D
Adam12 11.10.2011 12:54
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat